2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Darbe, travma veya tümör gibi nedenlerle beyin dokusunun bası altında kalması, dokunun normal işlevlerini yerine getirememesine yol açar. Bu durumu düzeltmek için yapılan cerrahi işleme beyin operasyonu denir. Beyin tümörü cerrahisinde, tümör çıkarılarak sağlıklı dokunun işlevini yeniden kazanması hedeflenir. Travma sonrası yapılan beyin ameliyatı sırasında kafatası kemik kırıkları beyne bası yapan kanama alanı tedavi edilerek beyin dokusunun normal fonksiyonlarını sürdürmesi sağlanır.
Ameliyatın riskleri hastanın yaşına, genel durumuna ve yapılan cerrahi türüne bağlı olarak değişir. Teknolojik ilerlemeler sayesinde bu riskler geçmişe oranla büyük ölçüde azalmıştır. Operasyonlar genellikle 4 ila 12 saat sürer ve süre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.
Beyin operasyonu öncesi hastanın gerekli beyin görüntülemeleri yapılır. Beyin kanaması hastalarında beyin tomografisi, beyin tümörü hastalarında kontrastlı beyin görüntüleme yapılır. Bazı hastalarda ileri MR görüntülemeleri, direk serebral angio (DSA) gerekebilir. Beyin ameliyatı öncesi hastanın patolojisine göre görüntüleme ihtiyacı belirlenir. Beyin operasyonu öncesi hastanın ameliyat olacağı bölgedeki saçları kesilir. Hastaya genel anestezi verilerek hastanın ameliyatına geçilir.
Beyin operasyonunda, ameliyat öncesi nöromonitörizasyon ve nöronavigasyon için hastaya sensör ve elektrotlar yerleştirilir. Bu sensörler hastanın fonksiyonel kaybını (yürüme, konuşma … vb) bozmadan beyin ameliyatını gerçekleştirmemizi sağlar. Ameliyatın gerçekleştirileceği bölgenin cilt insizyonu yapılır. Kafatası açılır. Kafatası açıldıktan sonra patolojinin olduğu bölgeye müdahale edilir. Nöroendoskopik tekniklerin gelişmesi ile kafatasını kaldırmadan, uygun hastalarda kapalı beyin ameliyatı da yapılabilmektedir. Günümüz teknolojisi ile beyin ameliyatı sonrası iyileşme süresi en aza indirilmiştir.
Kadın ve erkek hastalarda prosedür genelde aynıdır. Ancak kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanseri kaynaklı metastazlar daha sık görülür. Ameliyat sonrası düzenli bakım ve beslenme süreci, iyileşme süresini destekler.
Yaşlı hastaların iyileşme süreci genç hastalara göre daha uzun olabilir. Yaşlı hastaların doku iyileşme süresi erişkin hastalar gibi olmadığı için iyileşme süresi biraz daha uzun olabilir. Kalp, akciğer problemleri, geçirilmiş serebrovasküler hastalık, böbrek yetmezliği gibi ek hastalıkların olması beyin operasyonu sonrası yoğun bakım sürecini uzatabilir. Uygun hastalarda hastaya lokal anestezi ile tüm kafatasını açmadan cerrahi yapılabilir. Yaşlı hastalarda bu yöntem beyin ameliyatı sonrası hasta konforunu oldukça artırır. Yaşlı hastalarda kapalı beyin ameliyatı sayesinde iyileşme süresi en aza indirilmiş olur.
Beyin Ameliyatında Riskler Nelerdir?
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, enfeksiyon, kanama, konuşma bozukluğu, güç kaybı hatta ölüm gibi riskler bulunabilir. Bu riskler, ve semptomlar kullanılan cerrahi tekniklere ve hastanın genel durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Maltepe Üniversitesi Hastanesi, İstanbul’da beyin ve sinir cerrahisi alanında öne çıkan sağlık kuruluşlarından biridir. Muayene ve ameliyat hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ve özel sağlık sigortası (ÖSS) kapsamında anlaşmalı olarak sunulmaktadır.
Beyin ameliyatı fiyatları, uygulanacak cerrahi tekniğe ve hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Mesleki etik kurallar gereği, ameliyat ücretleri dijital ortamda yayınlanmamaktadır. Ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Detaylı bilgi için Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi beyin ve sinir cerrahisi bölümünden randevu alabilirsiniz. Tedavi süreci ve beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı için iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.