2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Acil nörolojik semptomlar, genellikle ani başlayan ve hızlı müdahale gerektiren nörolojik durumları ifade eder. Bu semptomlar, beyin, omurilik ve sinir sisteminin çeşitli bozukluklarından kaynaklanabilir. En yaygın görülen nörolojik acil sebepleri arasında inme, epileptik nöbetler,beyin kanaması, beyin tümörü, beyinde sıvı toplanması gösterilebilir. Her birinin belirtileri ve tanı yöntemleri farklılık gösterir.
İnme, beyne kan akışının engellenmesi veya beyinde kanama sonucu ortaya çıkar. İnmenin en yaygın belirtileri şunlardır:
Epilepsi, beyindeki anormal elektriksel aktivite nedeniyle ortaya çıkar ve çeşitli nöbet türlerine yol açabilir. Epileptik nöbetlerin belirtileri şunları içerebilir:
Beyin kanaması, beyin içindeki veya çevresindeki damarların yırtılması sonucu meydana gelir. Bu durumun belirtileri şunlardır:
Acil nörolojik semptomlar, genellikle ani ve belirgin belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında şiddetli baş ağrısı, konuşma güçlüğü, bir yüz, kol veya bacakta güç kaybı, görme problemleri, ani bilinç kaybı, kontrolsüz kas hareketleri ve duyusal değişiklikler sayılabilir. Bu semptomlar, beyin ve sinir sisteminin ciddi bir şekilde etkilendiğinin işaretidir ve beyin görüntülemesi yapılabilen, bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.
Bazı nörolojik semptomlar geçici olabilir; ancak, bu durumları ciddiye almak ve profesyonel tıbbi yardım almak önemlidir. Özellikle inme gibi durumlar, geçici semptomlarla başlayabilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, semptomlar geçse bile beyin görüntülemesi yapılabilen, bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.
Bu nedenlerle, acil nörolojik semptomlarla karşılaşıldığında hızlı ve etkili bir şekilde hareket etmek, hastanın sağlık sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirebilir. Her zaman hatırlanmalıdır ki, nörolojik acillerde "zaman, beyindir" ve her geçen dakika, beyin fonksiyonlarının korunması açısından hayati önem taşır.Acil nörolojik durumlar için mevcut tedaviler, semptomların başlamasından sonraki ilk saatlerde en etkilidir. Örneğin, inme tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, semptomların başlamasından sonraki ilk 3-4,5 saat içinde verildiğinde en etkilidir.
Beynimiz kapalı kemik kutunun içerisinde korunmaktadır. Bu kemik kutu içerisindeki beyin tümörü, beyin kanaması, beyinde sıvı birikimi beyin dokusuna baskı yaparak,intrakraniyal basıncın artmasına ve beyin dokusunun zarar görmesine sebep olabilir. Bazı durumlarda acil cerrahi gerekebilir.
Acil nörolojik semptomlar ile başvuran hastada ilk görüntüleme beyin tomografisi olmalıdır.Beyin tomografisinde bu kliniğe sebep olan kanama olup olmadığı dışlanır. Bazı damar tıkanıklıkları da beyin tomografisinde görülebilir. Bu kliniğin damar tıkanıklığına bağlı olup olmadığının dışlanması için difüzyon MRG çekilmesi mutlaka önemlidir.