2 dk.
TEDAVİLER
OP. DR. CANER SARIKAYA
Özellikle travma öyküsü olan hastalarda, uzun dönemde sızıntı şeklinde kanamaların birikmesi sonucu oluşan kanamalara kronik subdural kanama denir. Travma öyküsü bulunan ileri yaşlı bireylerde ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı olan hastalarda, travma sonrası yaklaşık 20 gün içinde; baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, bilinç bulanıklığı, el veya bacakta güçsüzlük gibi şikayetlerle acil servise başvuru görülür. Bu durumda çekilen beyin tomografisinde, beyin zarı ile beyin arasında kan birikimi tespit edilir. Beyinde basınç etkisi yaratabilen bu durum, herniasyona yol açarak ölümle sonuçlanabilir.
Kronik subdural hematom, bazı hastalarda kendiliğinden gerileyebilir. Yapılan çalışmalar, steroid tedavisinin kanamanın azalmasına katkı sağladığı gösterilmiştir. Beyinde bası etkisi yapan, baş ağrısı mide bulantısı, kusma, nöbet, kol veya bacaklarda güç kaybı gelişen durumlarda cerrahi müdahale yapılmalıdır.
Bu durum beyin zarı ile beyin arasındaki köprü venlerin gerilerek kan sızmasından kaynaklanır. Beyne bası yapan bu birikmiş kanın cerrahi ile boşaltılması gerekmektedir. Çoğu zaman kafatasına bozuk para büyüklüğünde delik açarak o delikten biriken kan boşaltılmaktadır. Delikten boşaltılamayacak yoğunluktaki ve büyüklükteki kanamalarda kemik dokusu kranitomi dediğimiz daha büyük kemik dokusu açılarak kanama boşaltılır.
Subdural hematom ameliyatı sonrası tekrar kanama, enfeksiyon gibi riskleri mevcuttur. Kan sulandırıcı kullanan, yaşlı hastalarda bu riskler artmaktadır.
Subdural Kanama Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Subdural hematom ameliyatı yapılan cerrahiye göre değişmekle birlikte ortalama 45 dk cerrahi süresi vardır. Anestezi öncesi hazırlık, uyandırma gibi durumlarıda eklediğimizde 2,5 saati bulabilir.
Ameliyat sonrası hastaların şikayetlerinde hızlı bir düzelme olur. Zamanla beyin dokusu genişleyerek kanama öncesi eski haline gelir. Hastalar ortalama ameliyat sonrası 3. gün taburcu edilir. Yaşlı hastalarda beyin dokusunun genişleyerek eski haline gelmesi zaman alabilir.
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gelerek beyin ve sinir cerrahisi bölümüne muayene olabilirsiniz. Beyin kanaması ameliyatı, beyin ameliyatı hakkında iletişim bölümünden bilgi alabilirsiniz.