2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Omurga enfeksiyonu, asepsi-antisepsi, kısa cerrahi süresi ve ilaç teknolojilerindeki gelişmelere rağmen spinal cerrahi sonrası hala ciddi bir problemdir.
Spinal enfeksiyon görülme olasılığı %0,7-12 arasında değişmektedir. Sadece disk ameliyatı yapılan hastalarda görülme oranı %3’den az iken, spinal entstrumantasyon (platin, vida) yapılan olgularda bu oran %12 ye kadar çıkmaktadır.
Spinal enfeksiyonların görülme sıklığı cerrahi türüne göre de değişmektedir. Postoperatif enfeksiyon oranını deformite cerrahisinde %7, travma cerrahisinde %5, Nöromusküler deformite düzeltme cerrahisi sonrası enfeksiyon görülme sıklığı %10 olarak belirlenmiştir.
Erken dönem ameliyat sonrası enfeksiyon olgularında şiddetli ağrı, yara iyileşme problemi, yara yerinde akıntı, ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişlik yakınmaları olur.
Bu dönem laboratuvar incelemelerinde lökositöz, eritrosit sedimentasyon hızı (ESR) ve C reaktif protein (CRP) yüksekliği saptanabilir.
Bilgisayarlı tomografi ile kemik destrüksiyonu, spinal deformite ve implant yetmezlikleri rahatlıkla saptanabilir. Spinal enfeksiyonun teşhis ve takibinde kontrastlı MRG en iyi radyolojik yöntemdir. MRG’de kemik iliği sinyal değişiklikleri, biriken sıvı koleksiyonu, abse formasyonu detaylı izlenir.
Omurga ameliyatı sonrası enfeksiyon gelişince platin çıkarılır mı?
Enstrumanlı spinal cerrahi hastalarında spinal enfeksiyon tedavisi tartışmalıdır. Bazı merkezler antibiyoterapi ve yara yeri yıkaması (VAK) eklendiğinde enstrüman çıkarılmasının gerek olmadığını savunmaktadır.
Erken başlangıçlı enfeksiyonlarda füzyon olmadığı için enstrümanların çıkarılmaması öncelikli tercih olabilir. Bu hastalarda yeterli süre geçmemesine bağlı füzyon oluşmadığı için enstrümanlar çıkarılırsa instabilite gelişebilir. Enstrumanlar çıkarılmadığında enstrumanlar üzerinde biofilm tabakası oluştuğundan bu olgularda etken patojenin eradikasyonu zordur. Dirençli enfeksiyon durumu olabilir.
Geç başlangıçlı enfeksiyonlarda enstrümanların çıkarılması öncelikli tedavi seçeneğidir. Antibiyotik tedavi süresi 4-6 hafta İV tedavinin devamında 4-6 hafta oral tedavi şeklindedir. Mutlaka enfeksiyon doktoru görüşü alınmalıdır.
Antibiyotik tedavi süresi 4-6 hafta İV tedavinin devamında 4-6 hafta oral tedavi şeklindedir. Bazı hastalarda 6 ay IM tedavi gerekebilir. Mutlaka enfeksiyon doktoru görüşü alınmalıdır.
Spinal enfeksiyonlarda hiperbarik tedavisi uygulanır mı?
Dirençli spinal enfeksiyonlarda hiperbarik tedavisi sayesinde enfeksiyon değerlerinde hızlı bir düzelme görürüz. Yara iyileşmesinde, yaranın kanlanmasında artış sağlayarak iyileşmeye katkıda bulunur.
Dirençli spinal enfeksiyonlarda VAK tedavisi oldukça fayda sağlamaktadır. VAK tedavisi ve antibiyoterapi sayesinde enstrümanların çıkarılmadan enfeksiyon tedavisi sağlanır.
Hastanemize Marmaray ve Kadıköy-Sabiha Gökçen metrosu ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Tam donanımlı ameliyathanelerimiz ve 3. basamak yoğun bakım hizmetimiz sayesinde, kompleks hastalıkların tanı ve tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.
Hastanemiz; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kapsamında anlaşmalara sahiptir.