HABERLER Web Sitemiz Yayında!

Boyun Fıtığı Ameliyatı, Boyun Fıtığı Operasyonu Nedir?

BLOG

Boyun Fıtığı Ameliyatı | Boyun Fıtığı Operasyonu

DETAYLAR

SÜRE

2 min

KATEGORİ

BLOG

YAZAR

Op. Dr. Caner Sarıkaya

Boyun fıtığı hastaları genellikle ilk aşamada boyun ağrısı şikayetiyle polikliniğimize başvurmaktadır. Boyun fıtığının ilerlemesiyle, omurlar arasındaki disk yapısında yer alan nükleus pulpozusun yer değiştirerek kola giden sinirlere baskı yapması sonucu, kola yayılan ağrı görülür. Bu durum bazı hastalarda ağrı ve güç kaybı ile kendini gösterirken, bazı hastalarda ise omuriliğin etkilenmesine bağlı olarak myelopati ortaya çıkabilir. Myelopati kliniğinde, ekstremitelerde yaygın ve dermatoma uymayan güç kaybı ile birlikte yazı yazma, düğme ilikleme gibi ince motor hareketlerde zorlanma gözlemlenebilir. Boyun fıtığı ameliyatında, sinirlere baskı yapan bu nükleus pulpozus parçası çıkarılarak sinir üzerindeki baskı ortadan kaldırılır.

 

Boyun Fıtığı Operasyonu  

Boyun fıtığı ameliyatı sık uygulanan ameliyatlardandır. Boyun fıtığı ameliyatlarında en sık uygulanan cerrahi yöntem mikrocerrahi teknikler ile anterior servikal diskektomi ve kafes yerleştirilmesidir. Boynun ön ve yan kısmından ortalama 2-3 cm kesi ile vertebraya ulaşılır. Mikrocerrahi teknikler ile  sinire bası yaparak fonksiyon kaybı yapan doku temizlenir. Nüks etmesini önlemek amacıyla alınan disk dokusu yerine protez konulur. Boyun fıtığında aynı seviyeden nüks etmesi gözlenmez. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası hastanın kola vuran ağrısının olmamasını bekleriz. Bazı hastalarda bir süre boyun ağrısı, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı olabilir.  Güç kaybı olan hastalarda zamanla güç kaybının toparladığını görürüz.

 

Çocuklarda Boyun Fıtığı ve Ameliyatı Olur Mu?

Çocukluk dönemlerinde disk dokusunun beslenmesi yerinde, kıkırdak dokuda bozulma olmadığı için boyun fıtığı oluşumu gözlenmez. Çocuklarda postür bozukluğuna bağlı boyun ağrısını günümüzde sık görmekteyiz. İzole boyun ağrısı olan çocuklarda skolyoz grafisi ile tüm omurgayı görüntülemek skolyoz, kifoz açısından önemlidir.

Ciddi travmalar sonrası kırığın eşlik ettiği boyun fıtıklarında cerrahi gerekebilir.Bu hastalarda kırığa bağlı omurilik hasarı görülebilir.

 

Yaşlılarda Boyun Fıtığı Operasyonu Nasıl Olur?

İleri yaşlarda disk ve sinir dokusunu çevreleyen dokularda kireçlenme (kemikleşme) sık görülür. Bu durum sinirlere baskı yaparak ileri vakalarda omurilik hasarına bağlı felç görülebilir.

 

Yaşlılarda boyun fıtığı ameliyatı riski bir yetişkin hastanınkine benzerdir. Yaşlılarda yaşa bağlı ek hastalıklar, gecikmiş doku iyileşmesi nedeniyle risk biraz daha artar.

 

Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Medikal tedavi dirençli kola vuran ağrı ve güç kaybı olan hastalara boyun fıtığı ameliyatı önerilir. Boyun bölgesinde yaklaşık 2,5 cm cilt insizyonu yapılarak disk dokusuna ulaşılır. Disk dokusu temizlenerek, sinire olan bası alınır. Boyun fıtığı ameliyatında önden ve arkadan olmak üzere iki yöntem vardır.Sinir dokusuna omuriliğin ön tarafından bası olan hastalarda önden mikrocerrahi teknik ile ameliyat yapılmaktadır.  2 den fazla seviyede ve omuriliğe özellikle arkadan bası olan hastalarda boynun arkasından girilerek mikrocerrahi teknik ile boyun fıtığı ameliyatı yapılabilir. 2den fazla seviyede bası olan hastalarda omurilik kanal darlığı görürüz.

 

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Boyun fıtığı ameliyatı günümüzde çok sık yapılan ameliyatlar arasında olduğu için riski gelişen yeni teknik ve teknoloji ile azalmıştır.

Boyun fıtığı ameliyatı sonrası, ses kısılması, yutmada güçlük, kesi yerinde skar, beyin omurilik sıvısı kaçağı, sinir hasarı, yemek borusu, karotis zedelenmesi görülebilir.

 

Yeni teknikler sayesinde boyun fıtığı ameliyatı sonrası ses kısılması ve kesi yerinde skar çok nadir görülmektedir. Mikrocerrahi tekniklerin gelişmesi ile fonksiyonel dokuya daha az zarar verilerek normal hayata dönüş daha hızlı olmaktadır.

Boyun fıtığı operasyonu günümüzde ileri cerrahi teknikler ve mikroskobun gelişmesi ile riski oldukça düşük hale gelmiştir.

 

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Boyun fıtığı ameliyatı sonrası hastalar 24 saat sonra taburcu olur. Taburculuk sonrası 7.gün kontrole çağırılır.  Hastalar ameliyat sonrası 3.gün itibariyle duş alabilir. Ameliyattan 2 hafta sonra işine geri dönebilir.  Kapalı boyun fıtığı ameliyatı sonrası boyun kaslarını ve omurları yormadan 1 ay sonra egzersiz tedavisi yapabilir.

 

Boyun Fıtığı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Tam kapalı boyun fıtığı ameliyatı sonrası  24 saat sonra hastalar taburcu olur. Yapılan cerrahi ve kişinin yaptığı işe göre 7-10 gün içinde  normal hayatına dönebilir.

 

Boyun Fıtığı Operasyonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Boyun fıtığı ameliyatı sonrası rutin beslenmesine devam edebilir. İlk 2 hafta kabız kalmaktan kaçınılması önerilir.

 

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

  • Yara yerinde belirgin kızarıklık ve ısı artışı
  • Yara yerinde belirgin şişlik ve cilt altında sıvı birikimi
  • Yara yerinde akıntı
  • Nefes alma güçlüğü veya yutkunurken aşırı ağrı gibi ciddi semptomlar
  • Hareket etmenize engel olacak düzeyde şiddetli ve devamlı boyun ağrısı
  • Devamlı ve şiddetli kola vuran ağrı
  • Evdeki süre içinde ortaya çıkan kol ya da parmaklarda kuvvetsizlik, his kusuru daha önceden var olan kol ya da parmaklarda kuvvetsizlik ve his kusurunda artış     

Boyun fıtığı ameliyatı ücreti, hastanenizin SGK anlaşması var mı?
Maltepe Üniversitesi Hastanesi, İstanbul’da bu alanda öne çıkan hastanelerden biridir. Muayene ve ameliyatlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ve özel sağlık sigortası (ÖSS) ile anlaşmalı olarak gerçekleştirilmektedir.

 

Size nasıl ulaşabiliriz?
Hastanemize gelerek beyin ve sinir cerrahisi bölümüne muayene olabilirsiniz. Boyun fıtığı belirtileri, boyun fıtığı tedavisi, kapalı boyun fıtığı ameliyatı hakkında iletişim bölümünden bilgi alabilirsiniz.

Bize Ulaşın
Bilgi almak istediğiniz konuyu ve iletişim bilgilerinizi bizimle paylaşın, size en kısa sürede dönüş sağlayalım.