HABERLER Web Sitemiz Yayında!

Beyin tümörü varsa belirtileri nelerdir?

DETAYLAR

SÜRE

2 min

KATEGORİ

BLOG

YAZAR

Op. Dr. Caner Sarıkaya

Beyin tümörü varsa belirtileri sağlıklı alanların bası altında kalarak görevini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkar. Sıklıkla baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, el veya kolda güç kaybı, sara nöbetine sebep olur. Tümörün beyinde bulunduğu bölgeye göre farklı beyin tümörü belirtileri de  görülebilir.

 

İleri vakalarda beyin sapının basıya bağlı görevini yerine getirememesinden dolayı bilinç kaybına yol açar. Kişinin solunumunu yerine getiremediği durumlarda hasta entübe  edilerek solunumu cihaz desteği ile sağlanır.  Beyin tümörlerinde nörolojik bulgular progresif nörolojik defisit (%68), baş ağrısı (%54), motor güçsüzlük (%45) olarak ortaya çıkar. Hastaların %26’sında nöbet gelişebilir. Genellikle başlangıçta beyin tümörü kortikal bölgedeki tahrişe bağlı olarak fokal nöbetler görürüz.

 

Beyin tümörü belirtileri ne olabilir?

Frontal Lob:

Abulia*, demans, kişilik değişiklikleri görülür.

*Girişim veya dürtü eksikliğiyle seyreden; konuşma, düşünme ve harekette kendiliğinden kaybolması

 

Temporal Lob:

İşitme ve koku alma halüsinasyonları, bozuklukları; de javu, amigdala ve hipocampusun etkilenmesi durumunda hafıza bozukluğu, optik sinir liflerinin, Meyer Loop’s etkilenmesi durumunda kotralateral süperior quadrianopsi görülebilir. Bu bölgenin etkilenmesine bağlı olarak temporal lob epilepsileri de görülmektedir.

 

Paryetal Lob:

Kontralateral motor veya duyu bozukluğu, baskın hemisfer tutulumu olması durumunda agnozi*, ve apraksiler** görülebilir.

 

*duyusal bilgiyi işleme yetersizliğidir. Genellikle özel bir duyu ya da hafıza kaybının olmadığı durumlarda nesneleri, kişileri, sesleri, şekilleri, kokuları tanıma yeteneğinin kaybıdır

**Apraksi (işlev yitimi), fiziksel yeterliliği ve hareket etme arzusu olmasına rağmen, öğrenilmiş anlamlı hareketleri gerçekleştirme yeteneğinin kaybı

 

Oksipital Lob

Kontralateral görme alanı bozukluğu, özellikle korpus kallozum tutulumu olan hastalarda aleksi* görülür.

* Aleksi, okumayı öğrenmedeki bir zorluk

 

Posterior Fossa

Ataksi, denge kaybı, kranial sinirlerin tutulumuna bağlı defisitler görülür.

 

Baş ağrısı neden olur?

Baş ağrısı artmış intrakranial basınç ile veya intrakranial basınç olmadan da ortaya çıkabilir. Klasik olarak sabahları uyku sırasında hipoventilasyon olması nedeniyle sabahları meydana gelen  baş ağrısı görülür. Baş ağrısı öksürme, gerilme veya öne doğru bükülme ile şiddetlenebilir.

 

%40 hastada bulantı-kusma görülür. Kusma sırasında hiperventilasyon olması nedeniyle geçici rahatlama görülebilir.  Bu klinik bulguların yanı sıra fokal bir nörolojik defisit veya nöbet varlığı beyin tümörünü düşündürmelidir.

 

Beyin tümörü hastalarının %77’sinde bağ ağrısı tipi gerilim tipi baş ağrısı, %9’unda migren tipi baş ağrısına benzer.

 

Baş ağrısı beyin tümörü belirtisi mi?

Beyin parankimi ağrıya duyarlı değildir. Beyin tümörü varlığında aşağıdaki sebeplerin bir veya birkaçına bağlı ağrı görürüz.

1.Artmış intrakranial Basınç

Tümörün oluşturduğu kitle etkisi, kitleye bağlı oluşan vazojenik ödem, kitleye bağlı gelişen kanama, beyin omurilik sıvının dolaşımı ve emilimin bozulmasına bağlı hidrosefali gelişmesi kafa içi basıncını artırarak baş ağrısına sebep olur.

 

2.Ağrıya duyarlı yapıların invazyonu ve kompresyonu

Beyin parankimi ağrıya duyarlı değildir.Dura, kan damarları, periost beyin dokusunda ağrıya duyarlı alanlardır. Basıya bağlı bu yapıların sıkışması ağrıya sebep olur.

 

3.Görme bozukluğuna sekonder

Ekstra-oküler kasları kontrol eden sinirlerin işlev bozukluğuna bağlı diplopi olur.

III, IV, veya VI’nın doğrudan kompresyonu

İntrakranial basıncın artmasına bağlı abducens  felci

Beyin sapı invazoynu/ basısına bağlı internükleer oftalmopleji olur. Diplopiye sebep olur.

 

4.Hipertansiyon

Kafa içi basıncının artması sonrası beyin sapı etkilenmesine bağlı olarak Cushing tiradı; hipertansiyon, bradikardi ve solunum düzensizliği görülür.

 

5.Psikojenik

Günlük hayatta tümöre bağlı fonksiyonel kapasitenin bozulması nedeniyle psikolojik, strese bağlı baş ağrısı olabilir.

 

Kusma beyin tümörü belirtisi mi?

Tümöre bağlı intrakranial basıncın artması sonrası  kusma merkezi olarak adlandırılan vagal çekirdeğe veya postrema bölgesine  basınç nedeniyle görürüz. Beyin tümörü hastalarında diplopi, çift görme artan intrakranial basınç ile 6.sinir felci sonucu oluşur.

 

Beyin tümörü hastalarında papilödem nedir ?

Tahmini İnsidans %50-90’dır. Tümör beyin omurilik sıvısı dolaşımını bozduğunda daha sık görürüz. Kronik artan kafa içi basıncı optik sinire bası yapar. Geri dönüşümsüz körlüğe neden olabilir.

 

Beyin tümörü ameliyat ile geçer mi?

Beyin tümörü ameliyatında sağlam dokulara basıya sebep olan kitle dokusu alınır. Ameliyat esnasında kişinin fonksiyonel dokusunu bozmayacak şekilde tümör dokusu temizlenir.

Bize Ulaşın
Merhaba, WhatsApp hattımıza hoş geldiniz! Ameliyat süreci, muayene ve randevu taleplerinizle ilgili sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Size en iyi şekilde yardımcı olabilmek için buradayız. Teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.