2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Beyin tümörleri, bulundukları bölgeye bağlı olarak geçici veya kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Tümör, beyin dokusuna doğrudan zarar verebilir ya da kafa içi basıncını artırarak beyin dokusuna baskı yapabilir. Artan kafa içi basıncı, hem yüzeyel hem de derin beyin yapılarında hasara yol açabilir. Bu durum, beynin normal işlevlerini yerine getirememesine ve çeşitli nörolojik problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.
Beyin ameliyatlarının öncelikli hedefi, tümörün yarattığı baskıyı ortadan kaldırarak, beyin dokularının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Ancak bazı durumlarda, özellikle kötü huylu tümörlerde, tümör dokusu sağlıklı beyin dokusuyla iç içe geçmiş olabilir. Bu durumda cerrahi müdahale sırasında işlevsel dokuların zarar görme riski yüksektir.
Tümör kaynaklı beyin hasarları ameliyat sonrasında, beyin dokusunun genişlemesiyle kısmen iyileşebilir. Bununla birlikte, bazı hastalarda epilepsi, kuvvet kaybı, uyuşma, denge kaybı ve konuşma bozukluğu gibi problemler kalıcı olabilir. Beyin ameliyatı sonrası oluşan bu tür hasarlar, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinde dikkatle ele alınmalıdır.
Ameliyat sonrası oluşan beyin hasarının düzelmesi zamana bağlıdır ve genellikle ilk 6 ay içerisinde iyileşme süreci hızlı bir şekilde ilerler. Daha sonraki aylarda bu iyileşme hızı yavaşlar. Genç hastalarda iyileşme süreci daha hızlı olabilirken, yaşlı bireylerde süreç biraz daha uzun sürebilir. Fizik tedavi, rehabilitasyon ve düzenli takip, beyin hasarının iyileşme sürecini destekler.
Beyin hasarının tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım benimsenmelidir. Beyin hasarına bağlı olarak yoğun bakımda beyin cerrahisi ve yoğun bakım doktorları eşliğinde yapılan tedaviler ilk basamak tedavidir.Yoğun bakımda antiödem, sedasyon tedavisi ile beyin hasarı giderilmeye çalışılır. Taburculuk sonrası fizik tedavi, beyin cerrahisi, konuşma terapisti gibi uzmanların iş birliğinde bu süreci yönetmek, hem ameliyat sonrası hem de uzun vadede hastanın yaşam kalitesini artırmayı sağlar.
Beyin hasarı sonrası erken fizik tedavi ve rehabilitasyon sayesinde güç kaybının toparlaması daha kısa sürede olmaktadır. Konuşma bozukluğu olan hastalarda konuşma terapisti ile koordineli takip ve tedavi konuşma fonksiyonlarının düzelmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Beyin hasarı, beyin tümörü ve beyin ameliyatları hakkında bilgi almak için hastanemizin beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurabilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için iletişim kanallarımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.