HABERLER Web Sitemiz Yayında!

Düşük Ayakta Hangi Sinir Etkilenir?

DETAYLAR

SÜRE

2 min

KATEGORİ

BLOG

YAZAR

Op. Dr. Caner Sarıkaya

Düşük ayak, peroneal sinir hasarı sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Peroneal sinir, dizin hemen alt dış tarafından geçer ve özellikle tibialis anterior ve ekstansör hallusis longus kaslarını uyarır. Bu kasların zayıflaması ya da işlevlerini kaybetmesi sonucunda ayak bileği yukarı kaldırılamaz ve düşük ayak gelişir. Bu sinir, özellikle bacak bacak üstüne atmak veya uzun süre dizin dış tarafını sert bir yüzeye dayamak gibi nedenlerle hasar görebilir.

 

Düşük Ayak Hangi Sinir Hasarı?

Düşük ayak en sık olarak peroneal sinir hasarı nedeniyle oluşur. Peroneal sinirin diz altında sıkışması, basıya maruz kalması veya doğrudan yaralanması, ayak bileğini yukarı kaldıran kasların işlevini kaybetmesine neden olur. Bu hasar genellikle geçici olup, fizik tedavi ve B12 vitamini desteği ile toparlanabilir. Ancak EMG ile sinir hasarının gösterildiği ve medikal tedaviye yanıt alınamayan durumlarda cerrahi olarak sinir üzerindeki baskı ortadan kaldırılabilir.

 

Ayak Altında Hangi Sinir Var?

Ayak tabanında tibial sinirin dalları olan medial ve lateral plantar sinirler bulunur. Bu sinirler ayak tabanındaki kasları ve cildi innerve eder. Özellikle tibial sinirin bir dalı olan medial plantar sinir, ayak kemerini destekleyen kasların işlevini sağlarken, lateral plantar sinir ise küçük kasları ve ayağın yan tarafını uyarır. Bu sinirlerin hasarı ayakta uyuşma, karıncalanma ve kas zayıflığı gibi belirtilere neden olabilir.

 

Düşük Ayak Felç Midir?

Düşük ayak, felç olarak değerlendirilebilecek bir durum değildir; ancak sinir hasarına bağlı olarak ayak bileği yukarı kaldırılamadığı için yürüme bozukluğuna yol açar. Peroneal sinir hasarı genellikle geri dönüşümlüdür ve fizik tedavi, medikal destek ile iyileşebilir. Ancak ciddi ve kalıcı sinir hasarlarında, ayak bileği hareketini düzeltmek için cerrahi tedavi veya özel cihazlar (ortez) gerekebilir. Düşük ayağın nedeni bel fıtığı veya beyin kaynaklı bir hastalık olabilir, bu nedenle EMG, lomber MR ve beyin MR gibi tetkiklerin yapılması önemlidir.

 

Size Nasıl Ulaşabilirsiniz?

Hastanemize Marmaray ve Kadıköy-Sabiha Gökçen metrosu ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Tam donanımlı ameliyathanelerimiz ve 3. basamak yoğun bakım hizmetimiz sayesinde, kompleks hastalıkların tanı ve tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.

Hastanemiz; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kapsamında anlaşmalara sahiptir.

 

📅 Online randevu almak içintıklayın.

Bize Ulaşın
Merhaba, WhatsApp hattımıza hoş geldiniz! Ameliyat süreci, muayene ve randevu taleplerinizle ilgili sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Size en iyi şekilde yardımcı olabilmek için buradayız. Teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.