HABERLER Web Sitemiz Yayında!

Kranioplasti​

Detaylar

OKUMA SÜRESİ

2

KONU

TEDAVİLER

YAZAR

OP. DR. CANER SARIKAYA

Kranioplasti işlemi beyin cerrahisinin kozmetik kısmıdır.  Kranioplasti  beyin dokusu üzerindeki  kemik  defektinin kapatılmasıdır. Beyin dokusu kemik kutu içerisinde korunmaktadır. Travma, damar tıkanıklığı gibi sebeplere bağlı olarak gelişen yaygın beyin ödemi ve sağlıklı beyin dokusuna bası gelişmesi durumunda kemik kutu içerisindeki sağlıklı beyin dokusu hasar görür. Bu durumlarda bir kısım kemik doku çıkarılarak beyin dokusunun genişlemesi için yer açılır. Beyin ödemi ve sağlıklı beyin dokusuna olan bası geçtiğinde çıkarılan kemik dokusu yerine konulabilir.

 

Ameliyat zamanını belirleyenlerden biri beyin dokusundaki ödemdir. Beyin dokusunda ödemin devam etmesi durumunda bu ameliyatın yapılması uygun değildir. 

 

Defektin kapatılmasında önceliğimiz sıklıkla karın yağ dokusuna yerleştirilen kişinin kendi kemiğidir. Metil metakrillat, titanyum greftler de kullanılabilir. Kemik defektinin olduğu sahada enfeksiyon var ise enfeksiyonun gerilemesini, antibiyotik süresinin tamamlaması sonrası kranioplasti yapılabilir.

 

Kemik dokuya invaze etmiş tümörlerde de kranioplasti yapılabilir. Tümörün çıkarılması sonrası aynı seansda kranioplasti işlemi yaparak kafatası kemik defektini kapatabiliriz.

 

Kranioplasti  materyalleri nelerdir?

Günümüzde defektin boyutuna göre kişinin kendi kemiği, metil metakrillat ve 3d printer da üretilen titanyum greftler kullanılmaktadır. Hastanın kontrol filmlerinde beyin dokusundaki ödemin gerilediği ve kranioplasti için uygun olduğunu düşündüğümüz hastalarda ince kesit beyin tomografisi ile defekti değerlendiririz. Defektin büyük olduğu hastalarda kozmetik kusursuzluğu yakalamak için 3d printerda üretilen titanyum greftleri tercih edilebilir. 

 

Defektin kapatılmasında önceliğimiz kişinin kendi kemiğini koymaktır. Travma operasyonu sonrası sıklıkla karın yağ dokusuna yerleştirilen bu kemik doku ile defekti kapatmaya çalışırız. Bazen bu kemik doku mevcut defekte küçük gelir. Ek materyaller ile o defekti kapatmaya çalışırız.

 

Kafatası yerine koyma ameliyatı riskli mi?

Her ameliyatda olduğu gibi bu ameliyat sonrası da  enfeksiyon görülebilir. Ameliyat sonrası beyin zar defekti olan hastalarda beyin omurilik sıvısı yaradan gelebilir. Bu riskler %1-2 oranındadır. Bu ameliyatı olmayan hastalarda beyin dokusu dış darbelere açıktır. Kafa kemik bütünlüğünde bozukluk olması nedeniyle bu hastalar ameliyat öncesi görünüşleri ile dış çevrenin dikkatini çok çeker. Beynin pulsasyonlarını dışarıdan görebiliriz. Hastalar defektli tarafın üzerine yatmaktan ve o bölgeye travma almaktan korkar. 

 

Bu ameliyat ile bu sorunlar ortadan kalktığı için kranioplasti ameliyatı sonrası hastaların memnuniyeti oldukça yüksektir.

 

Kafatası yerine koyma ameliyatı kaç saat sürer?

Ortalama cerrahi süresi 1 saatdir. Hastanın anesteziye hazırlanması, cerrahi hazırlık, uyandırma süreleride dahil edildiğinde 2,5 saati bulabilir.

 

Kafatası ameliyatı ne zaman yapılır?

Kafa travması sonrası oluşan kemik defektlerinde ortalama 6 ay gibi bekleme süremiz vardır. 6 ay süre sonunda  beyin dokusundaki ödemin gerilemesine takiben kranioplasti yapılabilir.  Kemik defektinin olduğu sahada enfeksiyon olması durumunda,  antibiyotik tedavisini  tamamlaması sonrası kranioplasti işlemi yapılabilir. 

 

Estetik amacıyla kranioplasti işlemi yapılıyor mu?

Son zamanlarda gelişen 3D teknolojisi ile kafa şekil bozukluğu olan hastalarda titanyum greft kullanılarak estetik amacıyla bu işlem yapılabilmektedir.

 

Size Nasıl Ulaşabilirsiniz?

Hastanemize Marmaray ve Kadıköy-Sabiha Gökçen metrosu ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Tam donanımlı ameliyathanelerimiz ve 3. basamak yoğun bakım hizmetimiz sayesinde, kompleks hastalıkların tanı ve tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.

 

Hastanemiz; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kapsamında anlaşmalara sahiptir.

 

📅 Online randevu almak içintıklayın.

 

Bize Ulaşın
Merhaba, WhatsApp hattımıza hoş geldiniz! Ameliyat süreci, muayene ve randevu taleplerinizle ilgili sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Size en iyi şekilde yardımcı olabilmek için buradayız. Teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.