2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Omurga kırığı olan bir hastanın yürüyüp yürüyemeyeceği, kırığın yeri ve omuriliğe olan etkisine bağlıdır. Eğer kırık stabil bir kırık ise ve omurilikte bir hasar oluşturmamışsa, hasta belirli destekleyici tedavilerle yürüyebilir. Ancak omurga kırığı omuriliğe bası yapıyorsa veya sinir hasarı oluşmuşsa, hastada bacaklarda güç kaybı, his kaybı ve yürüme yetisinin kaybı görülebilir. Omuriliğe ciddi baskı yapan veya tam kesiye yol açan kırıklarda ise hastada kalıcı felç gelişebilir.
Omurga kırığı, genellikle travma, osteoporoz veya tümörler nedeniyle meydana gelir. Kırık sonucunda omurganın yüksekliği azalabilir ve kifotik bir açılanma oluşabilir. Stabil olmayan kırıklarda, sinirlere baskı oluşarak şiddetli ağrı, güç kaybı, uyuşma ve refleks kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Omuriliğin zarar görmesi halinde bacaklarda ve kollarda felç, idrar ve dışkı kaçırma gibi ciddi nörolojik sorunlar gelişebilir. Bu nedenle omurga kırıkları, hızlı teşhis ve uygun tedavi gerektirir.
Omurga hasar gördüğünde hastada şiddetli lokal ağrı meydana gelir. Eğer omurga kırığı stabil ise, yalnızca ağrı ve hareket kısıtlılığı ile seyredebilir. Ancak omurilik veya sinir köklerine bası varsa, kola veya bacağa yayılan ağrı, uyuşma, güç kaybı ve refleks kaybı olabilir. Şiddetli omurga travmalarında, omurilik hasarı sonucu felç gibi kalıcı nörolojik sorunlar gelişebilir.
Omurga kırığı olan bir hastaya yanlış müdahale edilmesi, omuriliğe zarar verebilir ve felce neden olabilir. Yapılmaması gerekenler şunlardır:
Omurga kırığının en yaygın belirtileri şunlardır:
Hastanemize Marmaray ve Kadıköy-Sabiha Gökçen metrosu ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Tam donanımlı ameliyathanelerimiz ve 3. basamak yoğun bakım hizmetimiz sayesinde, kompleks hastalıkların tanı ve tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.
Hastanemiz; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kapsamında anlaşmalara sahiptir.