HABERLER Web Sitemiz Yayında!

Beyin ödemi nedir belirtisi ve tedavisi

DETAYLAR

SÜRE

2 min

KATEGORİ

BLOG

YAZAR

Op. Dr. Caner Sarıkaya

Beyin ameliyatı sonrası ortaya çıkabilecek beyin ödemi, hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Beyin ödemi belirtilerini erken fark etmek ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak, iyileşme sürecinde kritik bir rol oynar. Beyin ameliyatı sonrası ameliyat sahasındaki beslenme bozukluğuna bağlı ödem oluşabilir. Beyinde ödem riski ameliyat sonrası ilk 24 saatte daha yüksektir. İlk 24 saat sonrası bu risk azalır. Özellikle beyin anevrizma ameliyatı sonrası 4.ve 6. günlerde vazospazm dediğimiz beyin beslenme bozukluğuna bağlı ödem görebiliriz.

 

Beyin, kapalı bir kemik kutu içerisinde korunmaktadır. Bu kemik doku içerisindeki ödem artışı beyne baskı yaparak sağlıklı alanların görevini yapamamasına sebep olur. Sağlıklı alanların görevini yerine getirememesi ve bası altında kalması kişinin baş ağrısı, mide bulantısı kusma ileri vakalarda beyin sapının görevini yerine getirememesine bağlı bilinç kaybına kadar giden klinik duruma sebep olur. Kişinin solunumunu yerine getiremediği ileri beyin hasarı durumunda hasta entübe  edilerek solunumu cihaz desteği ile sağlanır.

 

Beyin ödemi sebepleri nelerdir?

Beyindeki nöron hücrelerinin beslenme bozukluğuna bağlı olarak içerisine su alıp şişer. Su alıp şişen nöron hücresi fonksiyonunu yerine getirememeye başlar. Beslenme bozukluğuna bağlı meydana gelen bu durum,  kafa travması sonrası, akut damar tıkanıklığı, beyin tümörünün sağlıklı dokuya hasar vermesi, beyin kanaması ve bazı beyin ameliyatları sonrası  beyinde ödem görülebilir.

 

Beyin ameliyatı sonrası beyin ödemi oluşması tehlikeli mi?

Beyin ameliyatı sonrası beyinde ödem oluşması hayati tehlikesi olan bir süreçtir. Bu hastalar klinik durumuna göre yoğun bakım ünitesinde takip edilebilir. Çoğu hasta medikal tedavi ile tedavi edilebilmektedir. Bu hastaların bir kısmında sağlıklı dokuya bası olması durumunda cerrahi tedavi gerekebilir. 

 

Beyin ödemi nasıl tedavi edilir?

Beyinde ödemin büyüklüğü, beyinde yarattığı bası ve hastanın klinik durumuna  göre ilaç tedavisinden derin sedasyon (yapay koma) hatta dekompresif kraniektomi cerrahisine kadar giden bir tedavi uygulanabilir. Dekompresif kraniektomi ile kafatası kemiğinin bir kısmının çıkarılarak ödemli bölgenin sağlam bölgeye olan basısı engellenmiş olur.

 

Ayrıntılı Bilgi ve İletişim

Beyin ödemi, beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı hakkında bilgi almak ve muayene olmak için beyin cerrahisi polikliniğimize başvurabilirsiniz. İletişim kısmına tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Bize Ulaşın
Merhaba, WhatsApp hattımıza hoş geldiniz! Ameliyat süreci, muayene ve randevu taleplerinizle ilgili sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Size en iyi şekilde yardımcı olabilmek için buradayız. Teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.