2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Karpal tünel sendromu; el bileğinde sinir sıkışması, median sinir sıkışması olarak da bilinmektedir. Median sinirin, bilek kıvrımından avuca doğru geçtiği karpal tünelde basıya uğramasıdır. El bileğinde sinir sıkışması en yaygın görülen tuzak nöropatidir. İş gereksinimi nedeniyle ellerini sık kullananlarda görülür. Dominant el daha cok etkilenir. %10 olguda bilateral olur.
Median sinirin tuzaklanması sonucunda en çok görülen belirti uyuşukluk, parmaklarda ve elde karıncalanmadır. Batma ve yanma duyusu bütün elde tarif edilirken, ayrıntılı sorgulandığında küçük parmakta batma ve yanma olmadığı görülür. Ağrı çok sık görülür. Bu ağrı bazen dirsek, kol nadiren de omuza yayılır. Boyun bölgesine ağrı yayılmaz.
Belirtiler el ve bilek hareketlerinde bilgisayar, daktilo gibi klavyeli aletlerde çalışmakla sıklıkla artış olur. Gece uykuda uyuşukluğun artması ve sızlatan ağrı ile uyanma karpal tünel sendromu için tipiktir.Hasta elini sallayarak rahatlamaya çalışır. Uyku sırasında hareketsizliğin venöz durgunluğa (staza) yol açtığı için belirtilerin artmasına sebep olduğu düşünülmektedir. Elin sallanması ile venöz geri dönüş düzenlenip kısmi bir rahatlama sağlanır.
İş gereksinimi nedeniyle ellerini sık kullananlarda görülür. Gündüz etkinlikleri dikiş dikmek, bağ bahçe işleri ile uğraşmak, klavye kullanmak, geceleri birkaç kez uykudan kalkıp elini şiddetle sallamak karpal tünel sendromunu düşündürür.
Tanı için Elektrofizoylojik test (EMG), MR görüntüleme yapılması faydalı olucaktır. Boyun fıtığı, fleksör ligamanların tenosinoviti, torasik çıkış sendromu, sempatik refleks distrofi, polimyalji romatika, De Quervain Sendromu, Pronator Teres Sendromu ayrıcı tanıda düşünülmelidir.
Hafif ağrı kesici kullanan aynı zamanda ele nötral durumda atel uygulaması yapılan hasta grubu ile sadece steroid enjeksiyonu uygulanan 2 hasta grubu karşılaştırılmış. Her iki hasta grubu da tedaviye yanıt verirken iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Karpal tünel sendromunda enjeksiyon tedavisinin önemli bir yeri vardır. Ciddi belirti ve bulgusu olan hastalara steroid enjeksiyonu önerilmemektedir. Orta ve ileri sinir basılarında cerrahi tedavi yapılmaktadır.
En sık görülen belirti özellikle gece artan ilk 3 parmakta ağrı ve uyuşmadır. İleri vakalarda Abductor Pollicis Brevis kasında (baş parmak avuç içi kasında) erime gözlenir.
Lokal bir işlemdir. Median sinir sıkışlığına sebep olan ligaman kesilerek sinir serbestleştirilir.Ortalama cerrahi süresi 15 dk’dır. Cerrahi riski düşük bir ameliyattır.
İlk 24 saat elde şişme ve ödem görülebilir. İyileşme süresi ortalama 3-7 gündür. 3.günden itibaren el kaslarını güçlendirmesi için el egzersizleri önerilir.