2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Menenjiyom tümörleri ekstraaksiyel yerleşimli, yavaş büyüyen, iyi huylu, araknoid kap hücrelerinden kaynaklanan kitlelerdir. Araknoidal hücreler beyin omurilik sıvısının (BOS) rezorbsiyonunda görev alır. Menenjiyomlar tüm intrakranyal tümörlerin %13-26'sını oluşturur. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Kadınlarda görülme sıklığı 35-54 yaşları arasında yüksektir. Beyin ve omurgada duranın bulunduğu her yerde menenjiyom görülebilir.
İntradural spinal tümörlerin %25-45'lik kısmını menenjiyomlar oluşturur. Spiral menenjiyomlar en sık torakal bölgede görülür.
İyonize radyasyon: İyonize radyasyona maruz kalma (radyoterapi-RT-, radyografiler, bilgisayarlı tomografiBT-vb) menenjiyom için en önemli risk faktörüdür.
Meme Kanseri: Meme kanserli hastalarda orta derecede artmış menengiom riski vardır. menenjiom öyküsü olan kadınlarda da meme kanseri riskinde benzer bir artış bulunmuştur.
Genetik Yatkınlık: Nörofibromatozis tip 2 (NF2), schwannomatozis ve multipl endokrin neoplazi tip 1 (MEN 1) olan hastalarda
Hormonal Faktörler: Puberta sonrası kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Obezite: Vücut kitle indeksi yüksek olan hastalar ve menejiyom saptanan hastalar arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Kafa travması ve cep telefonu kullanımı gibi sebeplerin menenjiyom oluşumuna sebep olduğu belirtilsede doğruluğu kanıtlanamamıştır.
DSÖ derece I: Meningotelyal, Fibröz (Fibroblastik),Metaplastik,Sekretuar,Lenfoplazmositten zengin,Mikrokistik,Angiomatöz,Psammomatöz, Transiyonel (Mikst) subtipleri vardır.
DSÖ derece II: Atipik, berrak hücreli ve kordoid olarak subtipleri vardır
DSÖ derece III: Malign menengiomlar da anaplastik, papiller ve rabdoid menengiom olarak subtiplere sahiptir.
Derece II ve III menenjiyomda invazyon ve nüks gelişimi daha kısa sürede gerçekleşmektedir.
Derece I, II ve III menenjiyom hastalarında genel nüks oranları sırayla %7-25, %30-50, %50-94’ tür
Tümörün derecesi arttıkça nüks oranı artmaktadır, bu sebepten dolayı cerrahi sonrası hemen RT gibi ilave tedavilere başlanılması gerekebilir.
Belirti veren menenjiyomların tedavisinde cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi uygulanması mümkün olmayan hastalara tümörün patolojik tanısı için biyopsi uygulanabilir. Cerrahi tedavi uygulanamayan hastalarda, 3,5 cm den küçük semptomatik olmayan tümörlerde, Gamma Knife tedavisi uygulanabilir.
Size nasıl ulaşabiliriz?
Maltepe Üniversitesi Hastanesi, Bağdat Caddesine 15 dk, Kartal'a 15 dk, Ataşehir'e 30 dk, Sakarya'ya 50 dk uzaklıktadır. Hastanemize gelerek beyin ve sinir cerrahisi bölümüne muayene olabilirsiniz. Menenjiyom ameliyatı, beyin ameliyatı, beyin tümörü, hakkında iletişim bölümünden bilgi alabilirsiniz.