HABERLER Web Sitemiz Yayında!

Beyin ameliyatı olan kişi kaç gün yoğun bakımda kalır?

DETAYLAR

SÜRE

2 min

KATEGORİ

BLOG

YAZAR

Op. Dr. Caner Sarıkaya

Beyin ameliyatı olan kişi kaç gün yoğun bakımda kalır sorusu ameliyat öncesi çok sık karşılaştığımız sorulardır. Yoğun bakım süresi hastanın yaşı, ek hastalığı olup olmaması, geçirdiği operasyona bağlı değişiklik göstermektedir.

Beyin Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım

Ek hastalığına bağlı yoğun bakım ihtiyacı olmayan, nörolojik değerlendirmede glaskow koma skalası 15 puan olan hastalarda yoğun bakım süresi ortalama 24 saattir. Ameliyat sonrası kanama ve ödem riskinden dolayı hasta 24 saat yoğun bakımda yakın takip edilir.

İleri yaş, ek hastalığı olan özellikle glaskow koma skalası 12 puan altı alan hastalarda yoğun bakım süresi daha uzun olmaktadır. Ameliyat öncesi glaskow koma skalası 12-15 puan olan hastaların diğer hastalara göre yoğun bakım süresinin daha kısa olduğu görülmüştür. Nörolojik değerlendirmede glaskow koma puanı  küçüldükçe hastaların yoğun bakım ihtiyacı ve süresi artmaktadır.

Glaskow koma skalasından en düşük 3 en yüksek 15 puan alınır. 15 puan alan hasta, normal gezen, konuşan nörolojik herhangi bir şikayeti olmayan hastadır. Glaskow 12 altı prekoma, Glaskow 8-12 koma, Glaskow 3 derin komadır.

Beyin ameliyatları sonrası yoğun bakım takibi, hastanın iyileşme süreci için çok önemlidir. Bu süreçte hasta yakınları yoğun bakımda kalınan süre boyunca ameliyatı gerçekleştiren doktorlar ve yoğun bakım ekibi tarafından düzenli olarak bilgilendirilir.

Beyin Ameliyatı Yoğun Bakımı Olmayan Bir Hastanede Yapılabilir Mi?

Beyin ameliyatı sonrası ödem ve kanama nedeniyle yoğun bakımda yakın takip edilmektedir. Bu takip esnasında ödemin artması durumunda hastanın entübe (solunumunun makine tarafından sağlanması) edilerek takip edilmesi gerekebilir. Beyin tümörü sonrası status dediğimiz dirençli nöbet geçiren ve medikal tedavi ile yanıt alınamayan hastalarda da entübe edilerek takip edilmesi gerekebilir. Yoğun bakımı olmayan bir hastanede beyin ameliyatı yapılması risklidir.

Yoğun Bakım İçin Sevk Riskli Mi?

Hastanede yoğun bakım olmaması veya yoğun bakımın olmaması durumunda hastalar sevk edilebilmektedir. Sevk öncesi sevk edildiği merkezde ek bir  cerrahi gerekliliği olmaması için hastaların ameliyat sonrası kontrol filmleri çekilerek gönderilir. Hastalar entübe ve sedasyon altında sevk yapılarak transfer esnasındaki riskler minimalize edilir.

Size nasıl ulaşabiliriz?

İletişim bölümünden beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı ve tedavisi hakkında  bilgi alabilirsiniz.

Bize Ulaşın
Merhaba, WhatsApp hattımıza hoş geldiniz! Ameliyat süreci, muayene ve randevu taleplerinizle ilgili sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Size en iyi şekilde yardımcı olabilmek için buradayız. Teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.