HABERLER Web Sitemiz Yayında!

Hangi Aşamada Bel Fıtığı Ameliyatı Yapılır?

DETAYLAR

SÜRE

2 min

KATEGORİ

BLOG

YAZAR

Op. Dr. Caner Sarıkaya

Bel fıtığı, özellikle belden bacağa yayılan ağrıya neden olur. Ağrı, diz altına, dizin yan tarafına veya dizin ön yüzünden aşağı doğru yayılabilir. Eğer bu ağrı medikal tedaviye dirençliyse ve sinir basısına bağlı güç kaybına yol açıyorsa cerrahi müdahale gerekebilir.

 

Sinir hasarı gelişmesi durumunda, erken cerrahi müdahale sinirin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Özellikle Cauda Equina Sendromu gibi ciddi durumlarda, acil cerrahi müdahale şarttır. Bu sendrom; idrar ve dışkı tutamama (inkontinans), sinirin uyarı götürdüğü kas grubunda güç kaybı ve eyer tarzında uyuşma (perineal anestezi) ile karakterizedir. Bu belirtiler mevcutsa, zaman kaybetmeden cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

 

Bel Fıtığı En Çabuk Nasıl Geçer?

Bel fıtığında temel tedavi; istirahat ve ağrı kesici tedavi ile başlar. Genellikle 3 günlük istirahat ve uygun ağrı kesici ilaçlar sonrasında hastaların büyük bir kısmında bel ağrısı azalır. Belin sıcak tutulması, yakı bandı kullanımı, yünlü bel korsesi kullanımı  ve yatak istirahati ağrının hafiflemesini sağlar.

 

Kısa süreli (3-5 gün) çelik balenli korse kullanımı, kas spazmını azaltabilir. Ancak 3-5 günden uzun süreli korse kullanımı, kas güçsüzlüğüne yol açabileceğinden önerilmemektedir.

 

Eğer 3-5 günlük istirahat sonrası ağrınız devam ediyorsa, bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurarak bel bölgesine yönelik MR görüntüleme yaptırmanız faydalı olacaktır. Özellikle güç kaybı, idrar veya dışkı kontrolünde sorun veya medikal tedaviye dirençli şiddetli ağrı varsa, vakit kaybetmeden beyin cerrahisi uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

 

Bel Fıtığı Ne Zaman Ameliyat Olmalı?

Eğer medikal tedaviye dirençli ağrınız varsa ve buna güç kaybı eşlik ediyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Güç kaybı, özellikle ayak parmaklarını yukarı çekememe şeklinde ortaya çıkabilir ve bu duruma düşük ayak (drop foot) denir. Bazı hastalarda bu güç kaybı yalnızca baş parmak ile sınırlı olabilir.

 

Ayrıca, genital bölgede eyer tarzında uyuşma (anestezi), idrar veya dışkı tutamama (inkontinans) ve güç kaybı gibi belirtilerle seyreden Cauda Equina Sendromu, acil cerrahi gerektiren bir durumdur. Bel fıtığına bağlı, medikal tedaviye yanıt vermeyen kronik ağrılar, bel fıtığı ameliyatı olan hastalar arasında en yaygın cerrahi nedenlerden biridir.

 

Bel Fıtığı Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Bel fıtığı, Cauda Equina Sendromu olarak bilinen, perineal uyuşukluk (eyer tarzı anestezi), idrar ve dışkı tutamama (inkontinans) ve güç kaybı gelişen hastalarda acil cerrahi müdahale gerektirir.

 

Eğer belden bacağa yayılan ağrı, medikal tedaviye yanıt vermiyorsa cerrahi tedavi düşünülebilir. Bununla birlikte, sinir basısına bağlı olarak kaslarda güç kaybı gelişebilir. Güç kaybı durumunda, ilk 24 saat içinde yapılan cerrahi müdahaleler, sinir fonksiyonlarının toparlanma şansını artırmaktadır.

 

Size Nasıl Ulaşabiliriz?

Hastanemize Marmaray ve Kadıköy-Sabiha Gökçen metrosu ile kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Tam donanımlı ameliyathanelerimiz ve 3. basamak yoğun bakım hizmetimiz ile hastalarımıza en iyi sağlık hizmetini sunmaktayız.Hastanemiz, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kapsamında anlaşmalara sahiptir

 

Kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak,  ameliyat ücretini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

👉 Online randevu almak için buraya tıklayın.

Bize Ulaşın
Merhaba, WhatsApp hattımıza hoş geldiniz! Ameliyat süreci, muayene ve randevu taleplerinizle ilgili sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Size en iyi şekilde yardımcı olabilmek için buradayız. Teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.