2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, bel fıtığı ameliyatı da bazı riskler taşır. Ameliyat sonrası fıtığın baskı yaptığı sinirde hasar oluşabilir veya enfeksiyon gelişebilir. Ancak bu riskler oldukça düşük olup, genellikle %1-2 oranında görülmektedir. Günümüzde bel fıtığı ameliyatı riskli bir ameliyat değildir.
Günümüzde gelişmiş teknolojik imkanlar sayesinde ameliyatlar mikroskop altında, yüksek büyütme ile gerçekleştirilmektedir. Bu sayede sinir dokusu daha net görülerek operasyon daha hassas bir şekilde yapılır ve riskler minimize edilir. Sinir hasarı olasılığı oldukça düşüktür. Ayrıca, küçük cilt kesileri ile gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde enfeksiyon riski de en aza indirilmektedir.
Omurga ameliyatlarında hastalarımızın en çok endişe duyduğu komplikasyonlardan biri, ameliyat sonrası güç kaybıdır. Omurga ve omuriliği ilgilendiren cerrahi girişimler sırasında yapılan manipülasyon veya rezeksiyon işlemleri sinir dokusunu etkileyebilir.
Ancak gelişen teknoloji sayesinde nöromonitörizasyon kullanılarak bu risk en aza indirilmektedir. Ameliyat sırasında hastanın kaslarına yerleştirilen elektrotlar sayesinde elektrofizyolojik izleme yapılır. Böylece, sinir dokusunda oluşabilecek en ufak bir etkilenme erkenden tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir.
Kapalı bel fıtığı ameliyatları günümüzde oldukça sık gerçekleştirilen cerrahi işlemler arasındadır. Bilgi, deneyim ve teknolojinin ilerlemesi sayesinde bu ameliyatlar daha kolay ve güvenli hale gelmiştir. Ortalama cerrahi süresi yaklaşık 45 dakikadır, ancak anestezi hazırlığı ve hastanın uyandırılması gibi faktörlere bağlı olarak bu süre uzayabilir.
Mikroskobun cerrahi uygulamalara entegre edilmesiyle birlikte, hastaların taburcu edilme ve günlük yaşama dönme süresi önemli ölçüde kısalmıştır.
Bel fıtığı ameliyatı, hayati risk oluşturacak ciddi bir tehlike taşımaz. Bu ameliyatın temel amacı, medikal tedaviye dirençli ağrıyı gidermek ve/veya sinir hasarına bağlı güç kaybını önlemektir. Güç kaybı gelişen hastalarda, ameliyat edilmediği takdirde bu kaybın kalıcı olma riski bulunmaktadır.
Bel fıtığı ameliyatında felç riski bulunmamaktadır. Hastaların ameliyat olma sebepleri genellikle medikal tedaviye dirençli ağrı, ağrıya veya sinir hasarına bağlı sinirin uyarı götürdüğü kas grubunda hareket kaybıdır.
Mikroskobun bel fıtığı ameliyatlarında rutin kullanıma girmesiyle birlikte, sağlıklı dokulara verilen zarar önemli ölçüde azalmıştır. Mikroskop, cerrahi alanın net bir şekilde görüntülenmesini sağlayarak sinir dokusuna olası hasar riskini en aza indirir. Ortalama sinir hasarı ve enfeksiyon görülme oranı %1-2 civarındadır.
Hastanemize Marmaray ve Kadıköy-Sabiha Gökçen metrosu ile kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Tam donanımlı ameliyathanelerimiz ve 3. basamak yoğun bakım hizmetimiz ile hastalarımıza en iyi sağlık hizmetini sunmaktayız.Hastanemiz, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kapsamında anlaşmalara sahiptir
Kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak, ameliyat ücretini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.