3 dk
TEDAVİLER
OP. DR. CANER SARIKAYA
Omurlar arasındaki disk dokusunun dışarı çıkarak sinir dokusunu sıkıştırmasına bel fıtığı denir. Bel ağrısı ve belden bacağa vuran ağrı şikayeti olan hastaları beyin cerrahisi polikliniğinde çok sık görürüz. Ameliyatsız bel fıtığı tedavilerinin yaygınlaşması ile hastaların bel fıtığı tedavisinde ameliyat ihtiyacı azalmıştır. Kapalı mikrocerrahi bel fıtığı ameliyatları bel fıtığı ile mücadelede oldukça etkilidir.
Bel fıtığı ameliyatı hangi hastalara uygulanır?
Bel fıtığı, fizik tedavi, enjeksiyon tedavisi gibi birçok tedaviden fayda görmemiş, güç kaybı idrar ve büyük abdest kaçıran hastalar için cerrahi tedavi uygulanır.
Ameliyatın ortalama cerrahi süresi 45 dakikadır. Ameliyat öncesi hazırlık, anestezi hazırlığı anestezi sonrası uyandırma aşaması ile bu süre yaklaşık 2,5 saate kadar çıkabilir.
Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası hastalar ortalama anestezi etkisi geçmesi sonrası 4. Saatte ayağa kalkabilir. Anestezi aldığı için hastalar 24 saat hastanede müşade altında kalır. 24 saat sonra taburcu olabilir.
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi bel fıtığı ameliyatında da risk vardır. Ameliyat sonrası fıtığın sıkıştırdığı sinirde hasar meydana gelebilir, enfeksiyon olabilir. Bu riskler %1-2 oranındadır.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası felç kalır mıyım?
Omurga ameliyatlarında, hastalarımızın en çok korktuğu komplikasyon ameliyat sonrası güç kaybıdır. Gerek omurga gerekse omuriliği ilgilendiren ameliyatlar sırasında uygulanacak manüpülasyon veya rezeksiyon girişimlerinin nöral dokuyu etkileyebilir.Gelişen teknoloji ile nöromonitörizasyon sayesinde bu komplikasyonun da önüne geçmek mümkündür. Ameliyat sırasında hastanın kaslarına takılan elektrotlar ile ameliyat süresince hasta elektrofizyolojik olarak izlenir. Ameliyat sırasında oluşan olası sinir dokusundaki en ufak bir etkilenme erkenden tespit edilerek önlem alınır.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Hastalarımın taburcu olurken sıkça sorduğu sorulardan biri merdiven çıkabilir miyim olur, bel fıtığı ameliyatı sonrası hastaların merdiven çıkmasında sakınca yoktur. En az 10 gün yatak istirahatı ile hastamın kendisini koruması öneririm. Hastalarımın ameliyat olduğu bölgenin iyileşmesi, omurgaya yük bindirmemesi için yaklaşık 4 hafta dik pozisyonda oturmamaya özen göstermesi gerekir. Başlangıç oturma süresi 15 dk olmalıdır.
Ameliyat sonrası normal hayata dönüşte en önemli faktör hastanın kilosu,fıtığın boyutu ve mesleğidir. Tüm faktörler eşit olsada hastanın mesleği en önemli faktördür. Genellikle hafif işte çalışanlar, ev kadınları 14 gün sonra işlere başlayabilir. Ağır işlerde çalışanlara (kargo, yük taşıma, inşaat da çalışanlar) ve ağır yük taşımak zorunda olanlara genellikle 1 ay istirahat etmelerini öneririm. Ameliyat sonrası fizik tedavi ile bel kaslarını güçlendirme önerilir.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası fıtığım tekrar eder mi?
Hastalarımdan fıtığım tekrar edebilir mi sorusunu çok duyarım. Peki gerçekten tekrar eder mi? Doğru cevap evet, ve bu oran %5-7 yi geçmez. Yani yüz hastanın 7'si yeniden fıtık olabilir. Neden olur derseniz bunun başlıca sebebi hastanın yaşam tarzını değiştirmemesi, bir süre sonra ameliyat olduğunu unutup yeniden ağır kaldırmaları ve ters hareket yapmalarıdır. Bu yüzden bel fıtığı ameliyatı sonrası kendimizi korumamız önem taşımaktadır.
Genç yaşta bel fıtığı ameliyatı olur mu?
20-25 yaş arasındaki hastalarda eğer güç kaybı yoksa ameliyatsız bel fıtığı tedavilerini mutlaka denemenin uygun olduğunu düşünüyorum. Bel fıtığının sebebi disk dokusu ve çevresinin normal taşıyabileceğinden fazla yüke maruz kalması, fıtık seviyesinde instabilite gibi sebepler olduğu için 25 yaşında ameliyat olan bir hasta, uzun dönem takiplerinde ister istemez bu duruma tekrar maruz kalarak fıtığı tekrarlayabilir. Genç hastaların ameliyatlarını, ameliyatsız tedaviler ile ne kadar ertelersek kar olduğunu düşünüyorum.
Bel fıtığı için ameliyatsız tedavileri günlük pratikte çokça uygulamaktayız. Hastanın ağrı skoru, güç kaybı olup olmaması önemlidir. Sinir hasarı olan hastalarda uygulanması kontraendikedir. İnstabilite tespit edilen hastalar, kemik basısının olduğu hastalarda etkinliği sadece bel fıtığı olan hastalara göre düşüktür.
Bel fıtığı olduğu nasıl anlaşılır?
Bel ve belden bacağa vuran ağrı şikayetiniz var ise bel fıtığınız olabilir. Piriformis sendromu dediğimiz siyatik sinirin kalçada sıkışması da belden bacağa vuran ağrı yapabilir. Bel bölgesine yönelik MR görüntüleme yaptırmanız ağrının kaynağını tespit etmek için faydalı olucaktır.
Bel fıtığı olan bir kişi ne yapmalı?
Bel fıtığı bir çok kişide vardır. Bu bel fıtıklarına sessiz bel fıtığı diyoruz. Belden bacağa vuran güç kaybı ve şiddetli ağrı yapan fıtıklar için cerrahi gerekebilir. Günümüzde ameliyatsız tedaviler ile %90 bu fıtıklarıda ameliyatsız tedavi edebiliyoruz.
Bel fıtığı nerede ağrı yapar?
Bel fıtığı özellikle belden bacağa vuran ağrı yapar. Bel fıtığı özellikle diz altına, dizin yan tarafından aşağı yayılan, diz ön yüzünden aşağı yayılan ağrı yapabilir.
Bel fıtığı en çabuk nasıl geçer?
Bel fıtığında temel tedavi istirahat ve ağrı kesici tedavidir. Üç beş gün istirahat sonrası ağrınız geçmiyorsa beyin ve sinir cerrahisi doktoruna başvurarak bel bölgesine yönelik MR görüntüleme yaptırmanız faydalı olucaktır.
Bel fıtığı ameliyatı olmak doğru mu?
Günümüz tecrübe ve teknolojisinin gelişmesi ile ortalama 45 dk cerrahi süre vardır. Hastalar ameliyattan hemen sonra yürüyüp, 24 saat müşade sonrası taburcu olabilirler. Belden bacağa vuran ilaç tedavisine rağmen geçmeyen ağrı ve/veya ayağınızda güç kaybı varsa cerrahi tedavi kaçınılmazdır.
Her hastanın tedavisi parmak izi gibidir. Kişiye özeldir. Kişiye özel yapılan görüntülemeler ve fizik muayenesine göre ameliyat yöntemine karar verilmektedir.
Ameliyat sonrası ve ameliyat süreci hakkında aklınıza takılan tüm sorular için bel fıtığı sonrası yazımı okuyabilirsiniz.
Bel fıtığı ameliyatı ücreti ne kadar?
Mesleki etik kurallar çerçevesinde, ameliyat ücretlerinin dijital ortamda tüm hastalarımıza açık bir şekilde yayınlanması uygun değildir.
Hastanemizin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ve özel sağlık sigortaları (ÖSS) ile anlaşması vardır. Özel sigortası olan hastalarımızın tedavileri kendi sigorta limitleri içinde, Türk Tabipler Birliği fiyatlarının ön gördüğü fiyatlar üzerinden yapılmaktadır.
Ameliyat fiyatı uygulanacak ameliyat tekniğine göre farklılık göstermektedir. Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.