HABERLER Web Sitemiz Yayında!

Epidural | Transforaminal Enjeksiyon

DETAYLAR

SÜRE

2 min

KATEGORİ

BLOG

YAZAR

Op. Dr. Caner Sarıkaya

Transforaminal epidural enjeksiyon ile enflamasyon giderilerek ağrı ortadan kaldırılır. Sebep değil aslında sonuç kaynaklı bir tedavidir.Bel ve kalça eklemlerindeki dejenerasyonunun ilk bulgusu bel ağrısıdır. Dejeneratif sürecin ilerlemesi ile sinirlerin ve omuriliğin basıya uğraması sonucu bacak ağrıları ve yürüme ile bacaklarda uyuşma (nörojenik kladikasyo) bel ağrısına eşlik etmeye başlar ileri vakalarda bel ağrısının yerine geçer. Herniye diskin uzun süreli sinir köklerine bası yapmasının patolojik değişikliğe yol açtığı görülmüştür. Ancak ağrı oluşumunda tek faktör sinir basısı değildir. Sinir kökünde enflamasyon gelişmeden ağrının ortaya çıkmadığı görülmüştür. 

 

Transforaminal Epidural enjeksiyonlar hangi durumlarda uygulanır 

Epidural steroid enjeksiyonu her hastada etkili değildir. Özellikle kısa süreden beri ağrısı olan hastalarda uzun süreli ağrısı olanlardan daha etkilidir.

Ağrısı akut başlangıçlı ve şiddetli olan ameliyat kararı vermek için ise erken olan hastalarda uygulanabilir.

Hem bacak hem bel ağrısında kullanılabilir bir yöntemdir. Bacak ağrısı olan hastalarda bel ağrısına göre bir miktar daha fazla etkilidir.

Disk hernileri, lomber spondiloz, faset eklem dejenerasyonu, spondilolistezis, spondilolizis, skolyoz, ankilozan spondilit, spinal stenoz gibi hastalıklarda uygulanabilir. Disk hernisine bağlı bacak ağrılarında epidural steroid enjeksiyonları daha etkili olduğu görülmüştür. Spondiloz ve spondilolistezis gibi durumlarda etkisi daha düşüktür.

Yapılan çalışmalarda spinal stenozu olan olguların %90’ında tüm olguların %70’inde epidural enjeksiyon sonrası ağrının azaldığı görülmüştür.

Seçilmiş bel fıtığı olgularında fizik tedavi ile birlikte uygulanan epidural steroid enjeksiyonu cerrahiye gerek duyulmaksızın düzelme sağlar.

 

Transforaminal epidural enjeksiyon nasıl yapılır?

Hasta ameliyathanede C-kollu skopi görüntülemesi altında sinir forameninden omurga içerisine enjeksiyon yapılır. Son zamanlarda bu işlem USG görüntülemesi altında da yapılmaktadır. İşlem flouroskopik yöntemlerle birlikte yapıldığında daha güvenlidir. Flouroskopik yöntem ile ağrının neden olduğu sinir kökü görülerek nokta atış ağrı tedavisi sağlanır.

Ameliyathanede yapılması nedeniyle çoğu zaman hastalar ameliyat olarak görebilmektedir. Bu işlem bir ameliyat değildir. Görüntüleme cihazlarının ameliyathanede olması ve steril koşullar sağlanması için ameliyathanede uygulanmaktadır.

Ortalama ilk 24 saatte ağrılarda belirgin azalma olur. Hastalar işlemden yaklaşık 1 saat sonra taburcu edilir. Bu işlem enjeksiyon bölgesindeki yerde enfeksiyon olması veya sistemik bir enfeksiyon, sepsis olması durumunda uygulanmaz.

 

Epidural enjeksiyonlarda kullanılan tedavi edici ajanlar 

Epidural enjeksiyonlarda en sık kullanılan ilaçlar kortizon ve lokal anestezik ilaçlardır. Kullanılan kortizon depo kortizon olduğu için kana sınırlı karışır, sistemik yan etkisi oldukça düşüktür. İlaçlar sinir ve fıtık bileşkesindeki ödem, iltihap ve yapışıklıkların giderilmesini sağlar.

 

Epidural enjeksiyonun risk ve yan etkileri

Epidural enjeksiyona bağlı enfeksiyon, kanama bozukluğu olan hastalarda kanama, ilaca bağlı allerji  olabilir. Bu riskler oldukça düşüktür.

Bize Ulaşın
Merhaba, WhatsApp hattımıza hoş geldiniz! Ameliyat süreci, muayene ve randevu taleplerinizle ilgili sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Size en iyi şekilde yardımcı olabilmek için buradayız. Teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.