2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Bel ağrısı günümüzde iş hayatı koşullarına paralel olarak artan önemli bir sağlık sorunu olmaktadır. Bel ağrısının belli başlı sebeplerinden birisi omurga eklemlerinin dejenerasyonudur. Bu eklemler intervertebral disk, faset ve sakroiliak eklemdir.
Günlük hayatta her ne kadar lomber disk hernisi tablosu ile çok sık karşılaşılsada faset eklem kaynaklı ağrılar, bel ağrısının %15-40’ından sorumludur.Bu ekleme göre yönelik muayene yapılmadığında bu ağrıların teşhisi atlanabilir.
Omurlar arasındaki diskin aksial yükü artık tam olarak taşıyamadığı durumda anülüs ve faset eklemlerinde oluşan yüklenme neticesinde bu bölgelerde de dejenerasyon başlar. Bu süreçte segmental instabiliteye bağlı olarak, faset eklemlerinin yapısında bozulmaya ve kıkırdak değişimlerine sebep olur.Hasta bu değişimi bel ağrısı olarak hisseder.
Aniden başlar ve kilitlenmeye yol açar. Birçok hasta arkaya doğru hareketle ağrının arttığını söyler. Ağrı uzun süre ayakta durunca veya oturunca artar. Sabah tutuklukları (sertliği) ve katılıkları olabilir. Gün sonunda ve uzamış aktiviteler sonrasında bel ağrısında artış olur. Uzanmak ve öne eğilmek (fleksiyon postürü) ile ağrı rahatlar.
Faset ağrısı daha çok kalça, uyluk ve sıklıkla diz altına kadar inebilir.
Fizik muayenede paraspinal adalelerde gerginlik, faset eklem üzerinde hassasiyet, tüm bel hareketlerinde kısıtlılık vardır. Öne eğilme ve arkaya eğilme hareketleri hastanın ağrısında artışa sebep olur.
Hasta bacağını düz bir şekilde kaldırdığında bacak ağrısı olmamasına rağmen bel ağrısında artış olur. Mr görütülemesinde eklem kapsülünde sıvı birkimini, sinovyal kistleri, eklem aralığında daralmayı veya faset ekleminde hipertrofiyi gösterebilir.
Bel ağrısının faset ekleme bağlı olduğu düşünülen hastalarda ameliyathanede faset eklem blokajı & radyofrekans termokoagulasyon işlemi yapılabilir.
Hasta ameliyathanede steril koşullar sağlanarak C-kollu skopi görüntülemesi altında faset eklem içerisine enjeksiyon yapılır. Bu bir ameliyat değildir. Görüntüleme cihazlarının ameliyathanede olması ve steril koşullar sağlanması için ameliyathanede uygulanır.
Ortalama ilk 24 saatte ağrılarda azalma olur. Hastalar işlemden 1 saat sonra taburcu olabilir. Bu işlem enjeksiyon bölgesindeki yerde enfeksiyon olması veya sistemik bir enfeksiyon, sepsis olması durumunda uygulanmaz.
Lomber faset enjeksiyonunda 1 yıllık başarı oranı %60-80 arasındadır. Faset eklem enjeksiyonu sonrası fayda gören hastalarda radyofrekans ablasyon tedavisi uygulanabilir.
Epidural enjeksiyonlarda en sık kullanılan ilaçlar kortizon ve lokal anestezik ilaçlardır. Kullanılan kortizon depo kortizon olduğu için kana sınırlı karışır, sistemik yan etkisi oldukça düşüktür.
İşlem sonrası enfeksiyon, kanama bozukluğu olan hastalarda kanama, ilaca bağlı allerji olabilir. Bu riskler oldukça düşüktür.