2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Önemli bir sağlık sorunu olan bel ağrısı için ameliyatsız tedaviler sayesinde artık bir sağlık sorunu olmaktan çıkmıştır. Bel ağrısının en sık nedeni, sıklıkla belin kas, ligaman ve eklemlerin hasarlanmasından dolayı olur. Hasarın sebebi ağrı olan noktada kas ve ligamanlarda zayıflık olmasıdır. İleri vakalarda kas ve ligamanlardaki bu zayıflıktan ötürü omurgaya ve diske binen yük fazla olur. Kapasitesinden fazla yük taşıyamayan disk dokusu parçalanarak bacağa giden siniri sıkıştırır bacağa vuran ağrıya sebep olur. Bel fıtığı, piriformis sendromu, kanal darlığı gibi sebepler belden bacağa vuran ağrıya sebep olabilir. Ameliyatsız bel fıtığı bel ağrısı tedavisi ile ağrılarınızdak kurtulmak mümkündür.
Bel ağrılarının pek azı bel fıtığına bağlı gelişir. Bunlarında çok az bir kısmı ameliyat gerektirecek boyutta bel fıtıklarıdır. Halk arasında yel girmesi, ceryanda kalma gibi kas spazmına sebep olacak nedenler, ağır kaldırma ile kasları eklemleri zorlayacak durumlar, uzun süre sabit kaldığımız, uzun süre oturduğumuz durumlar bel ağrılarını tetkikleyecek bel ağrılarını artıracak sebeplerdir. Bel ağrısının nedeni basit bir kas spazmı olabileceği gibi, omurga tümörü, omurilik kanal daralması, omurga kırıkları gibi ciddi nedenlerden de olabilir. Basit bir ağrı kesici aldınız ve şikayetleriniz devam ediyor, bacaklarınızda kuvvet kaybı varsa mutlaka doktorunuza muayene olmalısınız.
Bel ağrısı oluşturacak pek çok sebep vardır. Bel ağrısı birkaç gün istirat ile, birkaç gün ağrı kesici kas gevşetici ilaç kullanımı ile geçicek tipte bel ağrılardır. Bunları uyguladınız şikayetleriniz geçmediyse görüntüleme ve muayene için doktorunuza başvurmalısınız.Görüntüleme ve fizik muayene birlikte değerlendirildiğinde cerrahi gerekmeyen hastalar fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne yönlendirilir. Medikal tedavi ve fizik tedaviye rağmen şikayetleri geçmeyen hastalar için günümüz gelişen teknolojisi sayesinde ameliyatsız tedavi seçeneklerini uyguluyoruz.
1.Radyofrekans termokoagülasyon
2.Transforaminal epidural enjeksiyon
4.Nükleoplasti
Bel ağrısı için ameliyatsız tedavinin uygun olup olmadığını, uygun ise de hangi yöntemin uygulanacağını hastamızın MR görüntüleri ve fizik muayenesine göre karar veriyoruz. Hastanın fizik muayenesindeki bulgular bizi uygulayacağımız yönteme yönlendirir. Hastanın fıtığı ve fıtığa bağlı oluşmuş şikayetleri varsa transforaminal epidural enjeksiyon yöntemini kullanabiliriz. Faset eklemlerine bağlı şikayetlerde faset ekleme yönelik faset eklem enjeksiyonu ve radyofrekans termokoagulasyon yöntemlerinden biri tercih edilebilir. Bu yöntemler omurların birbiri ile yaptığı eklemlerin neden olduğu ağrıları, radyofrekans cihazı kullanılarak ağrı bölgesine verilen ısı ve ilaçlar ile yok edilmeye çalışılır.
Bel ağrıları çoğu hastada kalça ağrıları ile birliktedir. Bel ve kalça ağrılarının sakroiliak eklem dediğimiz kuyruk sokumu kemiği ile leğen kemiğinin birleştiği noktalardaki ağrılara yönelik sacroiliak eklem enjeksiyonları, piriformis kasının spazmında oluşan ağrılarda ufak enjeksiyonlar ile bel kalça ağrılarını giderebiliriz.
Bacağa vuran fıtık ağrısı, sinire baskı yapan fıtık nasıl geçer?
Belden bacağa vuran fıtık ağrısı beldeki fıtığa bağlı olabileceği gibi piriformis sendromuna bağlı da olabilir. Ayrıntılı fizik muayene ve bel bölgesine yönelik yapılacak görüntüleme ile tanıyı koyarız. Cerrahi endikasyonun olmadığı hastalarda transforaminal epidural enjeksiyon tercih edilebilir. Kalça kaynaklı olan ağrılarda piriformis kasına yapılan enjeksiyonlarda bu ağrının geçmesinde etkilidir.
Bel ağrısı için ameliyatsız tedavileri kimlere uyguluyoruz?
Bu tedaviyi çok geniş bir yaş aralığına güvenle uygulayabiliyoruz. Hangi hastalara uygulayacağımızın kararını vermek için sadece MR görüntüsü yeterli değildir. Hastanın fizik muayenesi ve şikayeti çok önemlidir. Çok ciddi bir kas güçsüzlüğü varsa bu hastaların acilen ameliyat olması gerekir.
Özellikle medikal tedavi ve fizik tedaviye rağmen bel ağrısı devam eden hastalar, bel fıtığı veya dar kanal ameliyatı sonrası geçmeyen bel ağrıları olan, yoğun bel eklem kireçlenmesi olan, ileri yaşta olup anestezi riski nedeniyle ameliyat olamayan hastalar çok fayda görmektedir.
Bel fıtığı olmamasına rağmen ciddi bel ağrıları yaşayan kişilere uygulanabilir mi?
Evet uygulanabilir. Fizik muayene çok önemlidir. Ağrıların sebep olduğu yere göre uygun bir tedavi planlanabilir. Ağrının sebebi, kas ağrısı mı? Eklemlerin birbirine sürtmesine bağlı ağrı mı? Ağrının sebebini ortaya koyup ona yönelik tedavi planlanması yapılır.
Bel ağrısı için uygulanan ameliyatsız tedavilerin işlem sonrası süreci nasıl?
İşlem ortalama 20 dk sürmektedir. Bu yöntemde sadece bel bölgenize lokal anestezi ile ağrı duymadan çok ince iğneler yardımı ile ağrı merkezlerine ısı ve ilaç uygulanmaktadır.İşlem bittikten sonra hastamızı yarım saat, bir saat, hastanın ihtiyacına göre müşade altında Kalır. Taburculuk sonrası hasta yürüyerek evine gider. Evde 3-4 gün istirat etmesini öneririz.
Ortalama 12-15. günde kontrole çağırılır. İşlemden ne kadar fayda gördüğünü sorgularız. Bu süre içerisinde ekstrem bir durum olduğunda, ağrısı tekrar başladığında hastanın bizimle irtibata geçmesini söyleriz.
Bu işlem sonrası sağlıklı insanların ne kadar dikkat etmesi gerekirse, tedavi ettiğimiz hastalarında daha da dikkatli olması gerekmektedir.
Hastanemize gelerek beyin ve sinir cerrahisi bölümüne muayene olabilirsiniz. Bel fıtığı tedavisi, ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ve bel fıtığı ameliyatı hakkında iletişim bölümünden bilgi alabilirsiniz.