2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Beyin ve sinir cerrahisi kabaca 3 alanda olmak üzere; beyin, omurga-omurilik ve periferik sinir hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir daldır. Bu alanda gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler, yüksek hassasiyet ve dikkat gerektiren son derece karmaşık prosedürlerdir. Beyin ve omurilik ameliyatlarının temel amacı, hastaların yaşam kalitesini artırmak, mevcut fonksiyonları korumak ve iyileştirmektir.
Beyin ve sinir cerrahisi, geniş bir yelpazede hastalıkların tedavisini kapsar. Bu branşın başlıca uzmanlık alanları şunlardır:
Beyin tümörü ameliyatları, beyin cerrahisi alanında en sık gerçekleştirilen operasyonlardan biridir. En yaygın görülen beyin tümörleri metastaz kaynaklıdır. Bununla birlikte, bazı faktörlerin etkisiyle beynin primer dokusundan da tümörler gelişebilir. Beyin tümörü cerrahisinde temel amaç, sağlıklı dokulara zarar vermeden tüm tümör dokusunun tamamen çıkarılmasıdır.
Bel fıtığı, günlük beyin cerrahisi pratiğinde oldukça yaygın bir durumdur. Günümüzde bel fıtığının tedavisinde sıklıkla endoskopik bel fıtığı ameliyatı ve mikroskop altında gerçekleştirilen mikrocerrahi yöntemler tercih edilmektedir.
Boyun fıtıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve masa başı işlerin artışıyla günümüzde daha sık görülmeye başlamıştır. İlk belirtiler genellikle boyun ağrısıdır. Boyun fıtığının ilerlemesiyle birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Medikal tedaviye dirençli ağrı ve güç kaybı durumunda cerrahi müdahale gerekli hale gelebilir.
Boyun Kanal Darlığı Ameliyatı
Boyun kanal darlığı, omuriliğin geçtiği boyun bölgesindeki kanalda daralma olması durumudur. Bu rahatsızlık, genellikle ince motor becerilerde zorlukla kendini gösterir. Örneğin düğme ilikleme, kalem tutma veya kaşık kullanma gibi eylemler zorlaşabilir. Darlığın seviyesine ve konumuna bağlı olarak, omurilik kanalını önden veya arkadan genişletmek için cerrahi bir müdahale yapılmaktadır.
Belde kanal daralması (lomber spinal stenoz), omurga kanalının daralması sonucu sinirlerin baskı altında kalmasıyla oluşur. Bu durum bel ağrısı, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve yürüme zorluğu gibi şikayetlere yol açabilir. Cerrahi tedaviyle sinirler üzerinde baskı yapan kemik ve bağ dokuları alınarak sinir dokusu serbestleştirilir. Çoğu durumda omurga kanal daralması ameliyatı platin kullanılmadan yapılır. Ancak, sinir basısının alınması sonrasında omurganın kararsız hale gelme riski bulunan hastalarda platin (vida) kullanılması gerekebilir.
Vidasız Omurga Kanal Daralması Ameliyatı
Bu yöntem, omurga kanal daralmasının endoskop ve mikroskop yardımıyla açılmasıdır. Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde, sinir üzerinde baskı yapan kemik ve bağ dokuların alınmasının ardından omurgada herhangi bir instabilite oluşmayacağı belirlenen hastalar için uygundur.
Platin Gerektiren Omurga Kanal Daralması Ameliyatı
Bazı omurga kanal daralması ameliyatlarında, sinir üzerinde baskı yapan kemik ve bağ dokuların alınmasının ardından omurga instabil olarak değerlendirilir. Bu durumda, platin (vida) kullanılarak omurganın işlevi desteklenir. Ayrıca, bel kayması olan hastalarda kaymanın düzeltilmesi için de platin gereklidir.
Hastanemiz Acıbadem'den yaklaşık 30 dk uzaklıktadır. Marmaray ve Kadıköy-Sabiha Gökçen metrosu ile hastanemize ulaşım mümkündür.
Hastanemizde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kapsamında anlaşmalara sahiptir.
Etik kurallar çerçevesinde, bel fıtığıi boyun fıtığı, beyin ameliyatı cerrahi operasyon ücretleri dijital platformlarda açık şekilde belirtilmemektedir. Size en uygun tedavi planını ve fiyatlandırmayı belirlemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Online randevu için tıklayınız.