2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Beyin biyopsisi, patolojik tanı elde etmek amacıyla beyinden doku alınması işlemidir. Şüpheli neoplastik lezyonların tanısında ve etyolojisi bilinmeyen nörolojik hastalıkların teşhis ve tedavisinde uygulanır. İşlem sırasında stereotaktik çerçeve kullanılarak, beyin tümörü dokusunun önceden belirlenmiş koordinatları doğrultusunda biyopsi yapılır. Bu yöntem, kapalı beyin ameliyatı, stereotaktik beyin biyopsisi olarak da bilinmektedir. Beyin ameliyatına göre daha minimal invaziv bir işlemdir.
Stereotaktik beyin biyopsisi, neoplastik lezyonlarda %95'e yakın doğruluk payı vardır. Bu lezyonları olan hastaların tedavi yönetimini yönlendirmek için kullanılan cerrahi bir işlemdir. Nörolojik hastalıklarda beyin biyopsisi spesifik histolojik tanı ve kesin tanı oranları sırasıyla %62,1 ve %75,9 olarak bulunmuştur. Bu vakaların %62,1'inde beyin biyopsisi sayesinde tedavide değişikliğe gidildiği görülmüştür.
Etiyolojisi bilinmeyen nörolojik hastalığı olan bazı hastalarda patolojik beyin örneği almak tedavide belirleyici olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda beyin biyopsisi sonuçlarına bağlı tedavi değişikliği olan hastaların daha yüksek hayatta kalma olasılığına sahip olduğu görülmüştür.
Hastaya çekilen MR ve BT’ye göre onkoloji, nöroradyoloji ve beyin cerrahisinin olduğu konseyde hasta değerlendirilir. Konseyde beyin tümöründen şüphenilmesi durumunda beyin biyopsisi planlanır. Biyopsi sonrası patoloji sonucuna göre hastanın tedavisi planlanır.
Özellikle derin yerleşimli, beyin sapı gibi beynin önemli merkezlerinde bulunan, operabıl kabul edilmeyen tümörlerde biyopsi ile patolojik tanı konulabilir. Patolojik tanı sayesinde hastanın onkolojik tedavi alması sağlanır.
Hastalara işlem öncesi, mr spektro, mr perfüzyon, lezyonun konumuna göre traktografi ve fonksiyonel mr filmi çekilir. Mr görüntülemesi sonrası biyopsinin alınacağı yer planlanır. Genel anestezi bazı hastalarda lokal anestezi altında ortalama 3 cm’lik bir cilt kesisi ve kafatasına yaklaşık bozuk para büyüklüğünde bir delik açılarak biyopsi kateteri navigasyon eşliğinde yönlendirilir.
Alınan patolojik dokudan frozen gönderilerek ön tanı konulmaya çalışılır. Patoloji uzmanı parçanın yeterli olduğunu teyit ettiğinde işlem sonlandırılır. İşlem bitiminde kontrol amacıyla hastanın beyin tomografisi çekilebilir. İşlem ortalama 45 dakika sürer. İşlem öncesi hazırlık, anestezi aşamaları da dahil edildiğinde 2 saati bulabilir.
Beyinden aldığımız biyopsi sonrası hastamızı genellikle ortalama 24 saat müşahade altında tutulur ve ardından taburcu edilir. 7-10 gün sonra poliklinik kontrolüne çağırılarak hastanın, dikişlerini alınır. Patoloji sonucuna göre hastanın tedavisi planlanır.
Yapılan çalışmalarda beyin biyopsisi sonrası %24 oranında asemptomatik (herhangi bir bulguya sebep olmayan) kanama geliştiği bildirilmiştir. Hematolojik malignite düşünülen hastalarda bu risk daha fazladır. Lezyon alınan yere göre bazı hastalarda kol veya bacakta güç kaybı riski vardır.
Beyin biyopsisi sonrası komplikasyon oranı %34, mortalite oranı %7 olarak bulunmuştur. Böbrek biyopsilerinin %7,5-22'sini ve akciğer biyopsilerinin %20-35'ini takiben ölümcül komplikasyonlar bildirmiştir. Beyin biyopsileri için bidirilen ölümcül komplikasyonlar hem perkütan böbrek biyopsilerinde hem de açık akciğer biyopsilerinde aynı oranda gözlenmiştir. Beyin biyopsileri diğer organ biyopsilerle karşılaştırıldığında hastalar için benzer riskleri taşıdığı görülmektedir.
İletişim bölümünden bize ulaşarak beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı ve tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz. Beyin biyopsisi kararı için gerekli görüntülemelerinizi bizimle paylaşarak görüş alabilirsiniz