2 min
BLOG
Op. Dr. Caner Sarıkaya
Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı, beyin ve omurga hastalıklarının cerrahi tedavisine bakmaktadır. Cerrahi gelişmeler sayesinde hastaların taburculuk süresi ve normal hayata dönüş süreleri oldukça hızlı olmaktadır.
Beyin ve omurga cerrahisi uzmanı aşağıdaki hastalıklara bakmaktadır:
Beyin cerrahisi operasyonları, günümüzde büyük bir hassasiyet ve titizlik gerektiren müdahalelerdir. Ameliyatın temel hedefi, sağlıklı dokulara zarar vermeden sorunlu bölgeye odaklanarak gerekli işlemi gerçekleştirmektir. Bu sürecin başarısını artırmak için ileri düzey mikrocerrahi yöntemleri, nöronavigasyon sistemleri, nöro-ultrasonografi (nöroUSG) ve nöromonitörizasyon gibi yüksek teknolojiye sahip uygulamalardan faydalanılmaktadır. Bu tür kritik cerrahi girişimlerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için tam teşekküllü ameliyathaneler ve özellikle üçüncü seviye yoğun bakım ünitelerinin varlığı büyük önem arz etmektedir.
Bel ağrısı, omurga sağlığıyla ilgili en yaygın rahatsızlıklardan biri olup, beyin ve omurga cerrahisi polikliniklerine sıkça başvuru sebebidir. Hastalar genellikle bel bölgesinde başlayan ve zamanla bacağa yayılan ağrı şikayetiyle polikliniğimize gelmektedir. Cerrahi müdahale gerektirmeyen vakalarda, çeşitli konservatif tedavi yöntemleri ile ağrının kontrol altına alınması mümkündür. Ancak, ilaç tedavisine yanıt vermeyen kronik ağrılar veya kas gücünde azalma görülen durumlarda, kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılır.
Boyun ağrısı, özellikle uzun saatler masa başında çalışanlar, cep telefonu, bilgisayar gibi cihazları yoğun şekilde kullanan bireylerde sıkça rastlanan bir problemdir. Genellikle boyun düzleşmesine bağlı olarak ortaya çıkan bu ağrı, zaman içinde omuzlara ve kollara yayılabilir. Ağrının yanı sıra, kollarda his kaybı, yanma hissi ve karıncalanma gibi belirtiler de görülebilir. Eğer hasta güç kaybı yaşamaya başlar ve ağrı kesici tedaviler etkisiz kalırsa, boyun fıtığı ameliyatı yapılması gerekmektedir.
Ellerde uyuşma ve vücutta elektriklenme hissi, boyun kanal darlığı gibi durumların yanı sıra MS gibi nörolojik hastalıklarda da görülebilir. Bu tür belirtilerin nedeninin belirlenebilmesi için MR görüntüleme ile teşhis konulması büyük önem taşımaktadır.
Perkütan Vida (Minimal İnvaziv Stabilizasyon)
Perkütan vida tekniği, omurgadaki instabil kırıkların tedavisinde kullanılan bir kapalı cerrahi yöntemdir. Bu teknikte, açık cerrahiye gerek duyulmadan küçük kesiler açılarak vida yerleştirilir ve omurga sabitlenir. Daha az doku hasarı ve kan kaybı, daha hızlı iyileşme süreci, kısa hastanede yatış süresi, daha düşük enfeksiyon riski vardır.
Bu ameliyat özellikle yüksek enerjili travmalara bağlı oluşan kırıklarda stabilizasyon ihtiyacı olması durumunda tercih edilir.
Vertebroplasti (Omurga Çimentosu ile Güçlendirme)
Vertebroplasti, osteoporoz kaynaklı kırıklar veya tümörlere bağlı omurga çökme kırıklarında uygulanan minimal invaziv bir tekniktir. Bu işlemde, ince bir iğne yardımıyla omurgaya biyouyumlu özel bir çimento (PMMA - Polimetilmetakrilat) enjekte edilir. Amaç, kırık bölgenin güçlendirilmesi ve ağrının azaltılmasıdır.Hızlı bir işlem olup genellikle lokal anestezi ile yapılabilir. Hastalar genellikle aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir.Omurga çökmesi nedeniyle oluşan şiddetli ağrılar büyük oranda azalır.
Bu teknik, özellikle osteoporotik kırıklarda ve kanser metastazına bağlı omurga çökmelerinde büyük avantajlar sunmaktadır.
Ellerde uyuşma, sinir sıkışmasının yaygın belirtilerinden biridir. Uzun süreli bilgisayar kullanımı, gitar çalma veya el işi gibi tekrarlayan hareketler, bilek ve dirsek bölgesindeki sinirler üzerinde baskı oluşturarak sıkışmaya yol açabilir. Tedavi edilmediğinde, ilerleyen vakalarda elde kas kaybına neden olabilir.
El bileğinde meydana gelen median sinir sıkışması karpal tünel sendromu, dirsekte ulnar sinirin sıkışması ise kubital tünel sendromu olarak adlandırılır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi işlemle sinir üzerindeki basınç ortadan kaldırılarak ilerleyici sinir hasarı engellenebilir.
Bunun yanı sıra, bacak bacak üstüne atarak oturma veya bacağını masa kenarına yaslayarak çalışma gibi alışkanlıklar, diz altından geçen peroneal sinirin sıkışmasına neden olabilir. Bu durum, düşük ayak sendromu olarak bilinen, ayak bileğini yukarı kaldırmada zorlanma ile kendini gösteren bir rahatsızlığa yol açabilir. Sinir basısının tespit edildiği ve medikal tedaviye yanıt vermeyen durumlarda cerrahi müdahale gerekli olabilir.
Hastanemiz, Pendik ilçesine 20 dk uzaklıktadır.Marmaray ve Kadıköy-Sabiha Gökçen metrosu ile hastanemize ulaşım mümkündür.
Hastanemiz, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) kapsamında anlaşmalara sahiptir.
Detaylı bilgi almak, kişisel durumunuza uygun değerlendirme yaptırmak ve beyin ameliyatı, bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı gibi cerrahi işlemler ile ilgili ücret bilgisi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Online randevu için tıklayınız.